Salon Phoenix este unul dintre cele mai prestigioase saloane de coafura, cosmetica si unghii tehnice din Bucuresti. Produsele folosite sunt de cea mai inalta calitate, exclusiv de la firme cu renume international. Echipa Phoenix este compusa din membri cu experienta vasta in domeniu, mereu la curent cu noutatile, participand atat la workshopuri nationale cat si la targuri si expozitii internationale. Te asteptam!

Cum cresc  unghiile?
Cresterea unei unghii  este continua. Aceasta creste, in medie, cu 3 mm pe luna, pornind de la matrice spre marginea libera.
Factorii care influenteaza cresterea acesteia sunt numerosi. Acestia stimuleaza sau incetinesc cresterea unghiei.
•    varsta (cresterea  este rapida la copii, mai lenta la persoanele in varsta)
•    microtraumatismele marginii libere (efect stimulant)
•    nutritia (care trebuie sa asigure acizii grasi esentiali)
•    leziunile la nivelul matricei (sursa de deformari temporare sau definitive ale unghiei care incetinesc sau stopeaza cresterea acesteia)
In ceea ce priveste grosimea, unghiile de la maini au o grosime medie de 0.5 mm, in timp ce cele de la picioare sunt mai dense.

Compozitia unghiei 
Unghia este alcatuita din :
•    o cheratina dura, denumita scleroproteina
•    apa (aproximativ 10 %)
•    lipide (colesterol si acizi grasi)
•    minerale (in principal, calciu, fier si fosfor).

Care sunt rolurile unghiei?
•    Functia principala a unghiei este protejarea pulpei degetului. Unghia ofera un plan de contra – presiune. Acesta ne permite sa avem o sensibilitate pulpara tactila si face posibile diferite sarcini (de exemplu, incheierea unei haine).
•    Daca lungimea sa o permite, aceasta ajuta la prinderea obiectelor mici (cum ar fi un ac).
•    In caz de situatie extrema, unghia este si un instrument de aparare!
•    De cand a parut entuziasmul femeilor (si al barbatilor) fata de ingrijirea mainilor, unghia are un rol estetic.

Despre anatomia unghiei
Unghia face parte din fanere (anexele pielii) si reprezinta o parte a epidermei care a suferit o cheratinizare intensa. Aceasta parte cheratinizata acopera si protejeaza extremitatea dorsala a falangelor distale ale degetelor de la maini si de la picioare. Unghia ia forma unei lame cornoase ovale, semitransparente, lucioase si de culoarea roz.

Care sunt partile unghiei?
Unghia in sine, denumita si lama cornoasa sau placa unghiala, se imparte in doua: Radacina, partea ascunsa a unghiei care ia nastere in matrice si Corpul unghiei, partea vizibila care se imparte in trei zone:
•    Lunula in forma de semiluna si de culoare alba, aceasta corespunde portiunii superioare a matricei vazute prin transparenta.
•    Zona roz constituie cea mai mare parte a unghiei vizibile.
•    Marginea libera este acea parte a unghiei care nu se mai lipeste de tesuturile subiacente. Marginea libera este alba. Celule care alcatuiesc marginea libera si partea de deasupra a unghiilor sunt celule moarte, complet cheratinizate.

Regiunile unghiei
Matricea este zona in care unghia ia nastere (radacina unghiei) si se formeaza pe masura ce celulele din stratul germinativ se inmultesc prin mitoza. Matricea intra intr-o cuta a epidermei.

Patul unghiei se afla in continuarea matricei. Unghia se sprijina pe aceasta zona, asa-numita sterila, deoarece nu mai exista mitoza (celule nu se mai inmultesc). Patul unghiei este striat, pentru a permite o buna aderenta a celulelor care alcatuiesc lama cornoasa.

Unghia este delimitata de bordurile de piele, care sunt cutele laterale si cuta supraunghiala. Cuta supraunghiala este acea bordura mica de piele care incercuieste si acopera unghiile. Este alcatuita din eponichium (cuta de piele aflata deasupra unghiei) si din cuticula (care este, de fapt, continuarea eponichiumului).

Cuticula serveste la protejarea matricei, impiedicand orice penetrare a corpurilor straine. Din acest motiv cuticulele trebuie ingrijite in mod regulat, adica trebuie impinse, hidratate etc., pentru a evita fisurarea acestora. Cuticula nu trebuie taiata decat in cazuri de necesitate extrema (de exemplu, daca o parte a cuticulei este smulsa). In acel moment, igiena trebuie sa fie absoluta, pentru a se evita infectarea cuticulei.

Fiind fragile, uneori chiar casante, unghiile au nevoie de ingrijire, iar aplicarea de unghii false este, in anumite cazuri, indispensabila.

Vascularizatia si inervatia unghiei
Vascularizatia unghiei este asigurata de doua artere digitale, care se ramifica asemenea ramurilor unui copac pentru a ajunge la matrice, la cuta supraunghiala si, binenteles, la tesuturile vii care alcatuiesc degetul si a le iriga.
Inervatia este alcatuita din nervi senzitivi si motori ai sistemului simpatic (care este independent de vointa noastra).

Unghiile spun multe despre noi
Daca la nivelul unghiei apare o schimbare a culorii, formei sau suprafetei, aceasta indica neaparat o tulburare fizica (de exemplu, o lovitura), o tulburare psihica sau o boala.

Unghiile patate cu verde sau galben denota adeseori existenta unei micoze. Ciupercile sau infectiile diverse pot sa provoace chiar si o schimbare a formei unghiei (dezlipire, ingrosare, cadere). Tratarea unei micoze este indelungata si necesita o regularitate a ingrijirilor.

In urma unui traumatism fizic sau chimic, unghia se poate adanci, poate lua forma unui carlig, se poate atrofia, se poate dezlipi de patul unghial  sau poate chiar sa cada.

In sfarsit, odata cu inaintarea in varsta apar anumite afectiuni sau traumatisme, cum ar fi striatiile longitudinale sau transversale, gaurile sau fisurile.

Pentru toate aceste probleme ale unghiilor trebuie sa cereti sfatul manichiuristei care uneori poate rezolva totul printr-o manichiura si o pedichiura adecvata sau prin recomandarea unui tratament local. Daca problema nu este de competenta manichiuristei, apelati la sfatul medicilor specialisti si al dermatologilor pentru a gasi diagnosticul potrivit.

Sursa( Mavala.ro)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: